Succesverhalen Money Meets Ideas Alumni – Dejan Borota van Mainblades
In 2020 pitchte Dejan Borota – CEO van Mainblades – zijn kapitaalbehoefte aan de informal investors van Money Meets Ideas. Hij wist 400.000 euro aan risicodragend kapitaal op te halen bij onder andere een bijeenkomst in samenwerking met Brainport. In dit interview vertelt Dejan ons over Mainblades, wat hij heeft kunnen bereiken met deze investering en geeft hij ons tips & trucs voor het ophalen van risicodragend kapitaal.
Als eerste zijn we benieuwd naar de onderneming Mainblades, wat doen jullie precies?
Kort gezegd doen we vliegtuiginspecties met drones. We inspecteren vliegtuigen op een visuele manier en we ontwikkelen de software voor die drones, zodat ze automatisch kunnen vliegen. Daarnaast leveren we ook een stukje hardware, zodat onze software op de drones kan draaien.
In de praktijk werkt dit als volgt: wanneer een vliegtuig landt en naar een hangar gaat, dan vliegen wij met onze drone rondom het vliegtuig. Deze drone maakt tijdens het vliegen foto’s van het vliegtuig en deze worden vervolgens geanalyseerd door onze software. Zowel het vliegen, het fotograferen, als het analyseren van de foto’s gebeurt volledig automatisch. Eigenlijk als een robot. Uiteindelijk rolt er dan een rapport uit voor de eindgebruiker, meestal de grondwerktuigkundige of vliegtuiginspecteur. Met onze oplossing gaat het veel sneller om een (visuele) inspectie van een vliegtuig uit te voeren. Wij verkorten de inspectietijd van 10 tot 15 uur naar slechts een à twee uur. Daarnaast krijgt de klant een uiterst betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige inspectierapportage die elke keer hetzelfde is.
Hoe worden vliegtuiginspecties normaal uitgevoerd?
Dit gebeurt door één of meerdere personen, met behulp van een ladder of een hoogwerker. Ze rijden dan met een hoogwerker om het vliegtuig heen en maken aantekeningen en soms foto’s. Deze foto’s zijn vaak ook nog eens van slechte kwaliteit. Wat wij kunnen met Mainblades is met een high-tech device, een drone, hoge kwaliteit foto’s en een rapportage leveren waarmee ze deze inspectie veel beter en sneller kunnen doen.
Je hebt gepitcht tijdens Money Meets Ideas en daar investeerders gevonden. Hoe heb je dit proces destijds ervaren?
Op het moment dat we gingen pitchen hadden we al wat financiering opgehaald uit eigen kringen, maar om onze ronde te sluiten zochten we aanvullend kapitaal. Toen zijn we gaan zoeken naar andere opties en in contact gekomen met Money Meets Ideas. Ik heb twee keer gepitcht, de eerste keer kreeg ik veel waardevolle feedback wat ik later heb toegepast. De pitches vonden plaats in een zeer professionele opnamestudio’s. Na het pitchen volgde een gestructureerde opvolging. Het eerste contactmoment tussen de investeerders en ons werd opgezet door KplusV. Als het in zo’n contactmoment klikt dan kun je direct door, en dat was bij ons het geval. Tijdens onze eerste zoektocht hebben we met ongeveer 5-10 investeerders gesproken. Uiteindelijk hebben we via MMI een mooie deal kunnen maken. Het faciliteren door MMI heeft hier echt bij geholpen. Zo’n professionele setting zorgt ervoor dat je bepaalde investeerders kan aantrekken.
–
“Deze investeerder gelooft echt in ons en in het bedrijf en kan ons voorzien van waardevolle input, vanuit zijn eigen ervaringen als ondernemer.”
–
Welke toegevoegde waarde heeft deze investeerder voor jouw onderneming gehad?
In deze fase van het bedrijf is kapitaal het meest belangrijke, dus sowieso het geld wat is ingebracht. Daarnaast hadden we vanaf het begin een goede persoonlijke klik met een investeerder. Deze investeerder gelooft echt in ons en in het bedrijf en kan ons voorzien van waardevolle input, vanuit zijn eigen ervaringen als ondernemer. Daarnaast is de investeerder ook onderdeel van onze Raad van Advies en zien elkaar daarom één keer per kwartaal. Het is een ervaren ondernemer en daardoor kunnen we zaken bespreken als hoe om te gaan met personeel, het opzetten van een financiële planning en hij houdt ons scherp op commercieel gebied. Bijvoorbeeld met de klassieke vraag “hoe gaat het met de klanten?”.
Hoe heb je kunnen groeien met de opgehaalde funding?
We wilden destijds een miljoen euro ophalen, waarvan we ongeveer 600.000 euro hebben opgehaald uit het eigen netwerk. Hierdoor wilden we nog 400.000 euro ophalen bij VC’s of informals. Uiteindelijk heeft de huidige Money Meets Ideas informal dit aangevuld.
Met de funding hebben we onze prototype afgemaakt en hebben we twee partnerschappen getekend met KLM en Lufthansa. Ook hebben we hiermee voldoende tijd gekregen om een dusdanige groei door te maken waardoor we nu een tweede financieringsronde zijn ingegaan.
Over de vorige financieringsronde hebben we ruim zes maanden gedaan en de huidige ronde hebben we nu binnen één maand al afgerond. De eerste financiering heeft laten zien dat we veel kapitaal kunnen ophalen, dit goed besteden en de juiste stappen zetten om weer door te kunnen groeien.
We hebben laten zien dat we met de vorige ronde echt wat hebben bereikt en voldoende hebben binnengehaald, zodat een nieuwe serie investeerders met vertrouwen kunnen instappen.
–
“De één wil wel een converteerbare lening, maar de ander wil alleen voor equity gaan. Het helpt dus niet om in die onderhandelfase volledig vast te houden aan je financieringseis, maar om naar elkaar toe te bewegen als de klik met de investeerder juist is. Die klik is wat mij betreft het belangrijkste.”
–
Heb je tips of trucs voor andere startups die op zoek zijn naar kapitaal?
Ten eerste is het belangrijk om van tevoren te weten waar je naar op zoek bent, dus in ons geval kapitaal van informals en het volledige netwerk hiervan te benutten.
Daarnaast is het belangrijk dat je (A) een duidelijk plan heb wat je wilt doen qua business en als je een technische startup hebt natuurlijk de techniek goed op orde hebben, oftewel je moet een juiste product-market fit hebben, en (B) tot op zekere hoogte flexibel bent in je financieringseis en voorwaarden. Ik heb vaak gezien bij startups dat ze heel stellig zijn in hun eisen. Dat helpt niet echt, want daarmee kun je investeerders wel echt op de stang jagen.
Zelf hebben wij het volgende gedaan: eerst hebben we laten zien hoe we het ons eerdere kapitaal hebben opgehaald, daarna onze resterende kapitaalbehoefte en vervolgens onze voorgestelde propositie. Daarbij hadden we wel direct bedacht dat we open stonden voor andere opties. Investeerders hebben namelijk ook eigen ideeën in wat ze willen. De één wil wel een converteerbare lening, maar de ander wil alleen voor equity gaan. Het helpt dus niet om in die onderhandelfase volledig vast te houden aan je financieringseis, maar om naar elkaar toe te bewegen als de klik met de investeerder juist is. Die klik is wat mij betreft het belangrijkste.
Money Meets Ideas
Ben jij als startup of scale-up op zoek naar risicodragend kapitaal tussen de €100.000 en €1.500.000 en heb je daarbij behoefte aan kennis en expertise om jouw bedrijf te laten groeien? En wil jij jouw bedrijf presenteren aan een groot en breed netwerk van informal investors? Meld je dan aan voor Money Meets Ideas. Dat kan via moneymeetsideas@kplusv.nl, via ons aanmeldformulier of door je te melden bij je Rabobank accountmanager. Hij of zij draagt bedrijven aan die vervolgens door KplusV worden gescreend op onder andere groei, innovatie en schaalbaarheid. De meest veelbelovende ondernemingen worden vervolgens uitgenodigd voor een editie van Money Meets Ideas.