Investeerders

Wat is informal of angel investing?

Informal of ook wel angel investing is een financieringsvorm waarbij particuliere investeerders, veelal (oud-)ondernemers, risicodragend kapitaal verstrekken aan ondernemingen. Dit zijn vaak jonge, expanderende ondernemingen. Zij kunnen de kennis, het netwerk en de (levens-)ervaring van informal investors goed gebruiken. Bijvoorbeeld bij de groei van de onderneming, de ontwikkeling van het ondernemersplan en de coaching in het groeiproces.

In ruil voor risicodragend kapitaal, ervaring en expertise kun je bijvoorbeeld een aandelenbelang in de onderneming krijgen. Dit gaat vaak om een minderheidsbelang, waarin de informal investor de ondernemers bij staat met raad en daad, maar niet op hun stoel gaat zitten. Een informal investor heeft meestal een horizon tussen de 3-7 jaar voor zijn of haar investeringsperiode. Het mogelijke rendement wordt doorgaans op basis van een exit gemaakt.

De risico’s van informal of angel investing

Informal investing is een bijzondere en enerverende vorm van investeren, maar is ook uitermate risicovol. Het gaat vaak om jonge, startende en snel groeiende ondernemingen die zich nog in de zogenoemde “valley of death” bevinden. Dat betekent dat jij als angel investor de hoge risico’s en kans op falen moet incalculeren. Indien de ondernemer zijn beoogde bedrijfsresultaat niet realiseert moet je in het ergste geval jouw gehele investering afschrijven. Verder is het goed om als investeerder te realiseren dat een investering een in hoge mate illiquide karakter heeft en dat er in beginsel geen mogelijkheden zullen bestaan om tussentijds uit te stappen.

Informatie

Profiel


Een informal investor is een vermogende particuliere investeerder, die risicodragend kapitaal verstrekt aan bedrijven die zich voornamelijk in de seed- of startup fase bevinden. De investeerder steekt behalve geld vaak ook kennis en ervaring in het bedrijf. Daarnaast stelt hij zijn netwerk ter beschikking.

Heb je interesse om je aan te melden? Voor een succesvolle match is het belangrijk dat informal investors voldoen aan een aantal criteria. Stel jezelf de volgende vragen:
  • Ben je een (oud)ondernemer met een vrij beschikbaar vermogen van minimaal € 1 miljoen?
  • Ben je bereid om je kennis, ervaring en netwerk te delen met jonge ondernemingen?
  • Beschik je over tijd en vaardigheden om de ondernemers waarin je hebt geïnvesteerd, te begeleiden?
  • Heb je de intentie om minimaal € 100.000 middels aandelen of een achtergestelde lening te investeren in een onderneming?
  • Ben je bereid om de risico’s, die horen bij het investeren in jonge bedrijven, te accepteren?
  • Ben je bereid het risico te lopen de gehele inleg van je investering te verliezen?
  • Ben je bewust van het feit dat sprake is van ondernemen en niet van beleggen?
  • Ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Money Meets Ideas?

Als je 'JA' hebt geantwoord op alle bovenstaande vragen, dan horen we graag van je! Neem hierover contact op met je Private Banker.

Hoe moet ik mij aanmelden?

Money Meets Ideas is een dienst voor Rabobank klanten. Ben je al Rabobank klant en voldoe je aan bovenstaand profiel? Neem dan contact op met jouw lokale Private Banker. Ben je nog geen Rabobank klant? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan via de zwarte button.

 

Voldoe je aan het profiel van een informal investor en ga je akkoord gaat met de algemene voorwaarden? Dan kun je de Money Meets Ideas bijeenkomsten bijwonen. Tijdens de matchmakingbijeenkomsten presenteren 3 tot 5 ondernemers hun ondernemersplannen aan een groep van 10 tot 50 angel investors. Je ontvangt geruime tijd van te voren een uitnodiging voor de eerstvolgende bijeenkomst in jouw regio per e-mail. Ook kan je je via de MMI portal inschrijven voor de bijenkomsten buiten jouw regio.

Money Meets Ideas Portal

Als investeerder van de Rabobank kun je ook inloggen in de online omgeving van Money Meets Ideas. Hier vind je de openstaande investeringsproposities van de ondernemers die gepresenteerd hebben tijdens de bijeenkomsten van Money Meets Ideas. Log in via de Money Meets Ideas Portal om de openstaande proposities te bekijken. Ben je nog geen klant? Vraag dan eerst een kennismakingsgesprek aan.

Voorwaarden

 

In het gehele proces van Money Meets Ideas zijn de algemene voorwaarden van Money Meets Ideas van kracht. Alle deelnemers zijn op de hoogte van de voorwaarden en hebben deze aanvaard.

Tarieven

 

Voor klanten van Rabobank die als informal investor deelnemen aan Money Meets Ideas worden geen kosten in rekening gebracht. Aan iedere deelnemende onderneming brengt KplusV een bijdrage van € 500 excl. btw in rekening. Leidt een bijeenkomst presentatie of propositie op de website tot een investering in een onderneming? Dan vraagt KplusV een succesfee van 2% over het geïnvesteerde vermogen van de ondernemer.

Ervaringen