EEN SUCCESVOLLE DEAL MAKEN: BOAZ KEURENTJES (INVIPLAY) EN RUDY KAPPERT (KAPITAL) VERTELLEN OVER DE KRACHT VAN VERTROUWEN EN OCHTENDCHAMPAGNE

 

EEN SUCCESVOLLE DEAL MAKEN: BOAZ KEURENTJES (INVIPLAY) EN RUDY KAPPERT (KAPITAL) VERTELLEN OVER DE KRACHT VAN VERTROUWEN EN OCHTENDCHAMPAGNE

Boaz Keurentjes richtte in 2018, samen met twee compagnons het sportplatform Inviplay op. Inviplay is ontstaan vanuit de behoefte om op een laagdrempelige manier een teamsport te beoefenen. Na de initiële commerciële validatie en enkele sterke lokale successen presenteerden zij in juni 2022 hun onderneming Inviplay aan een groep geïnteresseerde investeerders van Money Meets Ideas. Na de bijeenkomst ging Inviplay met meerdere informals in gesprek en maakten zij met 3 informals een deal. Één van die informals is Rudy Kappert. In dit interview nemen Boaz en Rudy ons mee in de succesvolle deal en de hoogtepunten van hun lopende samenwerking.

Boaz, kun je ons meenemen in het verhaal van Inviplay?
Boaz: “Het verhaal van Inviplay begint bij mijn broer, Paul Keurentjes, die na zijn studententijd het sportende leven weer wilde oppakken. Waar echter de motivatie voor individuele sporten zoals hardlopen en de sportschool ontbrak, merkte hij wel hoe leuk het is om weer actief te zijn in een teamsport. Net als velen voelde hij alleen niet de noodzaak om zich aan te sluiten en volledig te committeren aan een sportclub. Hij wilde gewoon zo nu en dan een zaaltje huren om lekker te voetballen of basketballen met een diverse groep mensen zonder alle verplichtingen van een sportvereniging. Toch bleek het lastig om dit soepel te regelen. Van het huren van een gymzaal tot de betalingen achteraf, bij samen sporten kwam heel wat gedoe kijken. Uit de persoonlijke behoefte om dit makkelijker te maken werd Inviplay geboren.”

“Direct na de livegang in enkele grote steden in september 2020 bleek de vraag naar de diensten van Inviplay gigantisch. Steeds meer sportlocaties en deelnemers sloten zich aan bij het platform. Het werd direct duidelijk dat de slogan ‘samen sporten, waar, wanneer en met wie je maar wil’ niet aan dovemans oren gericht was. Inviplay groeide gestaag door en won in 2022 de Sportinnovatorprijs. Maar om écht meer impact te maken was en financiële injectie noodzakelijk. Met die boodschap hebben wij uiteindelijk meegedaan aan Money Meets Ideas.”

Rudy, welk aspect van Inviplay deed jou uiteindelijk overtuigen om in Inviplay te investeren?
“Een aantal aspecten. Ik zeg altijd “eerst de vent, dan de tent”. Dus de eerste indrukken van de ondernemer zijn ontzettend belangrijk. Tijdens de bijeenkomst van Money Meets Ideas stond ik voorafgaand aan de pitches al met een aantal jongens te praten. Toen merkte ik al dat de juiste klik er was. Dit bleken later de jongens van Inviplay te zijn. Daarnaast gaven ze een ontzettend leuke en dynamische pitch en hadden ze inhoudelijk ook al de juiste tractie en validatie van hun onderneming. Ten derde vind ik het sociale aspect van Inviplay bewonderenswaardig. Het doel om mensen samen te laten sporten en het feit dat hier ook daadwerkelijk resultaat wordt geboekt beviel mij enorm. Uiteraard zag ik vanuit mijn achtergrond en netwerk ook voldoende groeikansen. Hierdoor kreeg ik het vertrouwen dat met de juiste investering de impact van Inviplay nog meer kon groeien.”

De deal is nog niet zo lang geleden gevallen. Hoe bevalt de samenwerking tot dusver?
Rudy: “Het is een ontzettend interessant project. Het klopt dat de deal nog niet zo lang geleden is rondgekomen. Mij lijkt het wel heel gaaf om een actieve rol te krijgen in de organisatie om zo met mijn ervaring en kennis Inviplay vooruit te helpen. Je merkt dat we als ondernemers en investeerders gewoon op één lijn zitten. Dit leidt ook tot een basis van vertrouwen die ontzettend belangrijk is om tot succes te komen. Natuurlijk snappen wij ook de behoefte. Inviplay biedt een service die ik ook wil gebruiken. We houden allemaal van sporten dus als we met de ondernemers en investeerders samenkomen doen we dat ook vaak met een sportaspect erbij. Uiteindelijk is het ook de bedoeling om er plezier uit te halen en te genieten van het project. En tot nu toe lukt dat heel aardig. Ik zal straks nog een leuke anekdote delen die onze samenwerking mooi samenvat.”

Boaz: “We zijn ontzettend blij met de klik die we met de investeerders hebben. We merken dat we op dezelfde golflengte zitten en dat is super belangrijk bij informal investors. Nog voordat de deal rondkwam waren we al begonnen met het aannemen van een nieuwe software developer. Dit zegt wel wat over het vertrouwen dat er bij ons allemaal is. Vanuit deze vertrouwensbasis hebben we meteen stappen kunnen zetten waardoor we nu alweer een stuk verder zijn dan afgelopen zomer.”

“Dat zo’n deal uiteindelijk rond komt met het beoogde bedrag én met 3 ontzettend fijne investeerders, is iets waar je vooraf natuurlijk van droomt.”

Wat zijn tot nu toe de highlights van jullie samenwerking?
Boaz: “Als ondernemer beleef je zoveel gave momenten. In het begin ga je van hoogtepunt naar hoogtepunt. De validatie van de behoefte, de livegang van het eerste platform en de eerste boekingen. Op het moment dat we Inviplay in Rotterdam lanceerden kwam daar uiteraard ook een hele hoop media aandacht bij kijken. Met name toen we Diederik Gommers en oud-topbasketballer Francisco Elson op één veld samenbrachten. Daarnaast was het winnen van de Sportinnovatorprijs in 2022 natuurlijk geweldig. Toen we afgelopen zomer mochten pitchen op het podium van Money Meets Ideas, beseften we ons natuurlijk dat dit een enorme accelerator voor Inviplay kon betekenen. Dat zo’n deal uiteindelijk rond komt met het beoogde bedrag én met 3 ontzettend fijne investeerders, is iets waar je vooraf natuurlijk van droomt.”

Rudy: “Voor ons is het ook belangrijk wat voor successen er vóór de investering al zijn geboekt. Dat geeft met een stukje commerciële validatie namelijk gewicht aan de onderneming. Als je dan ziet dat er al hele goede lokale successen worden geboekt, dat ze al een belangrijke sportprijs hebben ontvangen én dat er voldoende tractie op het platform is, geeft dat extra vertrouwen in de onderneming. Wij verwachten natuurlijk dat het niet bij deze highlights blijft.”

Boaz: “De volgende highlight zit al in de pijplijn. In januari 2023 gaan we namelijk de Inviplay app uitbrengen. Op basis van de tractie van de afgelopen twee jaar krijgen gebruikers een veel betere User Experience voorgeschoteld. Ook krijgen winstgevende elementen zoals locatieverhuur en het sporten via een strippenkaart een centrale plek in de app. Hiermee wordt het voor gebruikers én organisatoren nóg eenvoudiger om met een groep samen te sporten. Tijdens dit proces zijn we ook ontzettend blij met de ervaring en kennis van Rudy en de andere investeerders. Ze brengen niet alleen de benodigde investering, maar voegen ook direct waarde toe aan Inviplay met hun kennis op het gebied van app- en websiteontwikkeling.

Hoe kijken jullie terug op het selectieproces van Money Meets Ideas en de pitch bijeenkomst?
Boaz: “Wat ik wel bijzonder vond waren de kritische vragen die wij kregen tijdens het selectieproces. We werden echt aan de tand gevoeld over de validatie, de financiën en het verdienmodel. Dit was heel goed want daardoor kwamen wij tijdens de bijeenkomst goed voorbereid voor de dag. Uiteindelijk waren de vragen van de investeerders op de bijeenkomst een stuk minder kritisch dan we hadden verwacht. Dat was wel prettig. Daarnaast voelden we vanuit de Rabobank en KplusV veel vertrouwen. Ondanks dat we toentertijd nog in een relatief vroege fase zaten, namen de partijen uitgebreid de tijd om ons beter te leren kennen, het platform te analyseren en de pitch voor te bereiden. Het pitch moment zelf is natuurlijk ook ontzettend leuk. Er zitten veel potentiële investeerders in de zaal en het is altijd spannend of je een klik krijgt met de informals die interesse tonen. Wij verwachtten dat ons idee het meest aan zou sluiten bij jonge investeerders omdat zij de behoefte van de moderne sporter herkennen en bekend zijn met de talloze mogelijkheden op het gebied van ICT. Daarom zijn we ontzettend blij dat we uiteindelijk met deze 3 jonge investeerders de deal hebben kunnen sluiten.”

Dan ben ik nu wel heel erg benieuwd naar de anekdote die je ons beloofd hebt Rudy.
Rudy: “Ha-ha. Dat was bij de notaris. We zaten daar in de ochtend en uiteindelijk was de deal tegen 11 uur ’s ochtends al rond. Dan komt daar uiteraard een flesje champagne bij kijken en dus stonden we daar in de ochtend al met een glas champagne in de hand. Dat lieten we ons natuurlijk niet afnemen, dus die fles hebben we toen maar opgedronken. Het leverde een ontzettend leuke situatie op die denk ik symbool staat voor de manier waarop deze deal is rondgekomen. Altijd met vertrouwen in elkaar en in de toekomst met als doel om uiteindelijk zoveel mogelijk mensen samen te laten sporten.

Money Meets Ideas
Ben jij als startup of scale-up op zoek naar risicodragend kapitaal tussen de €100.000 en €1.500.000 en heb je daarbij behoefte aan kennis en expertise om jouw bedrijf te laten groeien? En wil jij jouw bedrijf presenteren aan een groot en breed netwerk van informal investors? Meld je dan aan voor Money Meets Ideas. Dat kan via moneymeetsideas@kplusv.nl, via ons aanmeldformulier of door je te melden bij je Rabobank Accountmanager.

Aanmelden voor ondernemers