Succesvol een investering ophalen? In gesprek met Peter van de Graaf van Choice
In 2022 pitchte Peter van de Graaf – CEO van Choice – zijn kapitaalbehoefte aan de informal investors van Money Meets Ideas. Via de bijeenkomst kwam hij in contact met meerdere informal investors. Na gesprekken met deze informals vond Peter een passende match en kwamen zij tot een deal. Met de investering kan Choice de unieke anticonceptie technologie verder doorontwikkelen.
Als eerste zijn we benieuwd naar de onderneming Choice, wat doen jullie precies?
Met Choice ontwikkelen wij de anticonceptie van de 21ste eeuw. Wij geloven dat het product wat wij aan het ontwikkelen zijn, een radicale innovatie is op het gebied van anticonceptie: omkeerbare steriliteit met één behandeling en geen hormonen.
Technisch gezien werkt dat als volgt: implantaten met klepjes worden bij de eileiders ingebracht. Deze klepjes kunnen geopend of gesloten worden om zo vruchtbaar of steriel te zijn wanneer de vrouw dat zelf wilt. De implantaten zijn zo groot als een rijstkorrel en volledig hormoonvrij. Vrouwen zijn het namelijk beu om gebruik te maken van anticonceptiemiddelen met een hormonaal effect. Veel vrouwen stoppen daarom met de pil, maar dan is het in ons optiek kiezen tussen twee kwaden. Kiezen vrouwen voor een spiraal, dan wordt deze niet altijd geaccepteerd door het lichaam. De spiraal moet dan vroegtijdig verwijderd worden, wat ook nog gepaard gaat met veel pijn. Als vrouwen dan kiezen voor geen interne anticonceptie kiezen dan blijft het condoom over, waar vrijwel niemand blij van wordt. Daarom willen wij het leven van vrouwen (en mannen) makkelijker maken met een zo perfect mogelijk apparaat wat de vruchtbaarheid op een pijnloze manier kan reguleren.
Hoe ver zijn jullie met de ontwikkeling van het product?
De eerste geslaagde dierproeven zijn achter de rug: het implantaat kan succesvol gedragen worden in de eileider van een konijn. Het product is zo groot als een ongekookte lange rijstkorrel. Daar moet alles in zitten, een klep, een motortje, een draadloos systeem, et cetera. En daar slagen we in. Ik zou ook zeggen dat we niet hadden kunnen slagen als we hier 5 of 10 jaar eerder mee waren begonnen. We zijn namelijk allemaal technieken aan het gebruiken die nu pas tot een zekere volwassenheid komen.
–
“Choice wordt één keer in je leven ingebracht en de bedoeling is dat die voor altijd blijft zitten. Dat is wat je wilt: je denkt er niet meer over na.”
–
Hoe ziet het proces eruit voor de vrouw die gebruikt zou maken van Choice?
De plaatsing is vergelijkbaar met de plaatsing van een spiraaltje alleen moet een spiraal elke 5 tot 7 jaar vervangen worden. Choice wordt één keer in je leven ingebracht en de bedoeling is dat die voor altijd blijft zitten. Dat is wat je wilt: je denkt er niet meer over na. Wil je na de plaatsing van Choice geen kinderen? Die krijg je dan ook niet. Stel je denkt op een dag ”nu zou ik wel kinderen willen”, dan neem je de bewuste beslissing om ze open te zetten. Als je geluk hebt krijg je een kind en na de bevalling kun je kiezen om ze open te laten staan als je meteen meer kinderen wilt, of je kan ze sluiten. Als je na een paar jaar weer wilt proberen om kinderen te krijgen kan je ze weer open laten zetten.
Hoe werkt het openen en dichtmaken van de klepjes bij Choice?
Er wordt een antenne op de buik van de vrouw gelegd en door gebruik van radiogolven krijgt het apparaatje, dat uit zichzelf geen energie bezit, genoeg energie om de klepjes open te zetten. Dit duurt ongeveer een half uur. Het plan is om de buikantennes open source te maken zodat vrouwen zelf in de hand hebben wanneer ze de klepjes open of dicht willen. Zo kan niemand ooit iemand de kinderwens van een persoon bepalen. Je gaat gewoon langs de dokter waar je rustig een half uur magazines kan gaan lezen terwijl er een soort gordel om je buik wordt gedaan. Dan wacht je tot je een ping hoort, waarna je weet dat de klepjes open zijn en je weer rustig naar huis kan.
Je hebt gepitcht tijdens Money Meet Ideas en daar een investeerder gevonden. Hoe is dit proces voor jullie geweest?
Wij kwamen erachter dat Money Meets Ideas door corona een nieuw format had: een televisiestudio. Zeker in die tijd vond ik dat wel leuk om te proberen. Op dat moment waren we niet actief op zoek naar een nieuwe investering, maar elke investering verlengt de runway en deelname aan zo’n format leek mij een mooie ervaring.
Na mijn presentatie bij Money Meets Ideas waren er meerdere investeerders geïnteresseerd in Choice. Na meerdere gesprekken was er nog steeds interesse in onze propositie en met één informal hebben we na een aantal weken op een feestelijke manier de papieren getekend bij de notaris.
Het algemene proces rond Money Meets Ideas was professioneel geregeld en zeker de moeite waard om bij aanwezig te zijn. Ik kan me voorstellen dat het naast het ophalen van kapitaal, een leuke manier is om je bedrijf onder de aandacht te brengen. Het was een leuke dag die heeft geleid tot een succesvol resultaat. Ik ben erg tevreden met het proces en de ondersteuning. Dus chapeau.
Welke toegevoegde waarde heeft deze investeerder voor jouw onderneming gehad?
Dat was erg interessant, aangezien de investeerder niet direct uit deze markt kwam. Maar vanwege het doel achter ons bedrijf zit niemand er voor enkel rendement. Onze aandeelhouders zijn ook betrokken om gezamenlijk ons doel te realiseren. Sinds we dit gemerkt hebben, namen we het besluit om enkel met investeerders te werken waarmee we een emotionele connectie hebben. Zo hebben we via Money Meets Ideas naast een fijne partner, iemand gevonden die ons kon helpen buiten onze expertise. De investeerder heeft expertise ingebracht waarmee we een toetsingstool ontwikkelen zodat we kunnen kijken of gynaecologen met ons product gaan werken.
Wat wil je bereiken met de opgehaalde funding?
De funding zal voornamelijk gaan naar de technische ontwikkeling en de eerder genoemde dierproeven. Wanneer de dierproeven succesvol zijn stijgt de waarde van onze onderneming enorm. Zo zijn er partijen die nu aangeven dat zij dan met ons verder willen ontwikkelen. Deze investering helpt ons naar die rijpheidsfase toe.
–
“Bij een investeerder krijg je nooit helemaal je zin, maar je wilt ook voorkomen dat je gedwongen wordt tot iets waar je niet tevreden mee bent. Je wilt dus tot een deal komen waar je beiden met een glimlach op terug kunt kijken.”
–
Heb je tips of trucs voor andere startups die op zoek zijn naar kapitaal?
Wanneer je een maatschappelijk waardevolle onderneming hebt zoals die van ons, en daarbij gaat werken met kleinere investeerders, is het van belang om ze een rol te geven binnen de onderneming. Dit zorgt voor een verbinding tussen het project en de investeerder. Hiervoor moet je soms je ego beteugelen maar dit maakt het wel veel leuker. Voor ons is het ook interessant dat dit thema rondom bepaalde leeftijdscategorieën heel erg speelde.
Tenslotte is het belangrijk om je onderhandelingspositie als bedrijf goed in te zien. Wij waren niet compleet afhankelijk van deze investering, waardoor wij een goede onderhandelingspositie hadden. Als wij tot de laatste cent waren uitgekleed en dit was onze lifeline of reddende engel, dan waren wij sneller akkoord gegaan. Bij een investeerder krijg je nooit helemaal je zin, maar je wilt ook voorkomen dat je gedwongen wordt tot iets waar je niet tevreden mee bent. Je wilt dus tot een deal komen waar je beiden met een glimlach op terug kunt kijken.
Money Meets Ideas
Ben jij als startup of scale-up op zoek naar risicodragend kapitaal tussen de €100.000 en €1.500.000 en heb je daarbij behoefte aan kennis en expertise om jouw bedrijf te laten groeien? En wil jij jouw bedrijf presenteren aan een groot en breed netwerk van informal investors? Meld je dan aan voor Money Meets Ideas. Dat kan via moneymeetsideas@kplusv.nl, via ons aanmeldformulier of door je te melden bij je Rabobank accountmanager. Hij of zij draagt bedrijven aan die vervolgens door KplusV worden gescreend op onder andere groei, innovatie en schaalbaarheid. De meest veelbelovende ondernemingen worden vervolgens uitgenodigd voor een editie van Money Meets Ideas.