Money Meets Impact Ideas

 

Money Meets Impact Ideas

Investeren om van geld nog meer geld te maken, is een beproefd concept. Rabobank en KplusV brengen dat al jaren in de praktijk met Money Meets Ideas. Hierbij worden innovatieve en snel groeiende bedrijven gekoppeld aan klanten van Rabobank Private Banking, die hun geld slim willen investeren. Aan dit succesvolle concept wordt nu een nieuwe dimensie toegevoegd: maatschappelijke impact. Met Money Meets Impact Ideas wordt een platform geboden aan ondernemers en investeerders die maatschappelijk rendement minstens zo belangrijk vinden als financieel rendement.

Het aantal social enterprises in Nederland stijgt. Deze sociale bedrijven combineren een solide businesscase – noodzakelijk om bestaansrecht te hebben als bedrijf – met een expliciete maatschappelijk doelstelling. Bijvoorbeeld een die aansluit bij de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Zoals bij elke groeiende onderneming, is die groei niet vanzelfsprekend. Hiervoor is (risico)kapitaal nodig. Money Meets Impact Ideas brengt informal investors met oog voor maatschappelijk rendement en veelbelovende social enterprises bij elkaar. Tot op heden organiseerden Rabobank en KplusV al verschillende bijeenkomsten waarin meer dan 25 ondernemers hun financieringsvraag presenteerden aan een groep impactinvesteerders. Eén van hun was onderneemster Noor Buur van Unwaste.

Unwaste vertelt het verhaal van de (hopelijk naderende) circulaire economie. De zepen van SOOP worden gemaakt met organische reststromen, zoals koffiedik en sinaasappelschillen. Jaarlijks creëren we in Nederland met z’n allen een berg van 250 miljoen kilo aan sinaasappelschillen. Door zeep te verkopen dat gemaakt is met deze reststromen, laat Unwaste mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met circulaire economie. Middels het platform vond Noor Buur een impact investeerder die Unwaste kon helpen aan financiering waardoor zij hun impact missie konden nastreven. Noor Buur vertelt:

“Voor ons is het vinden van het juiste type investeerder heel erg belangrijk. Wij gaan ook voor financieel rendement, maar wel via maatschappelijke impact. Dat is een volgorde waarin ook een investeerder zich moet kunnen vinden. Wij zijn ervan overtuigd dat, als je positieve maatschappelijke impact realiseert, je uiteindelijk ook prima financieel rendement genereert. Je bent immers relevant.

Wil jij weten wat Rabobank en KplusV kunnen doen voor jouw impact onderneming?

Stuur ons je pitch of businessplan en wij nemen contact met je op.