Mentech krijgt vliegende start dankzij MMI Brainport

Stel: je hebt een innovatief idee waar je de wereld mee wilt veroveren, maar het ontbreekt je aan kennis en/of geld om de plannen te concretiseren. Wat doe je dan? In de praktijk blijkt dat veel van die ideeën op de plank blijven liggen of verstoffen in een la. Om dat te voorkomen heeft de Rabobank een initiatief ontwikkeld dat ondernemers moet helpen om hun dromen (alsnog) waar te maken: Money Meets Ideas. Mede dankzij een bijdrage van dit initiatief kon Mentech Innovation hun medische vinding op de markt brengen, de HUME.

Zorgondernemer Eric Riegen hoorde voor het eerst over Mentech Innovation tijdens een bijeenkomst van Money Meets Ideas Brainport. Hij was daar op uitnodiging van de Rabobank. „Mijn ondernemershart ging sneller kloppen toen ik het verhaal van initiatiefnemer Erwin Meinders hoorde”, vertelt Riegen, die eerder al twee innovatieve bedrijven verkocht. „Ik besloot al vrij snel om in te stappen en niet alleen te investeren, maar ook mijn kennis en ervaring te delen.” En dat is precies waar Money Meets Ideas om draait, stelt Mirjam Giesbers (directeur Vermogensmanagement Rabobank Oost Brabant). „We willen als bank de regio duurzaam sterker maken door kapitaal, kennis en ons netwerk te delen.” Duurzaam sterker Rabobank organiseert Money Meets Ideas zo’n twintig keer per jaar in heel Nederland, waarvan vier keer in de Brainportregio. Giesbers: „Wij willen zo laten zien dat we als bank meer zijn dan alleen een financieel dienstverlener. Op deze manier verbinden we vermogende klanten aan bedrijven om zo de regio duurzaam sterker te maken.”

Een stem geven
Riegen is inmiddels ook werkzaam bij Mentech als CCO. Hij legt uit waar het bedrijf zich mee bezighoudt. „We hebben een device ontwikkeld dat met behulp van sensoren, gedragsmodellen en kunstmatige intelligentie, emoties zoals stress maar bijvoorbeeld ook pijn kan duiden.” En daarmee geeft de HUME, zoals de vinding heet, mensen die zich niet kunnen uiten een stem. Riegen geeft een voorbeeld: „Stel: je hebt een verstandelijke beperking waardoor je je niet kunt uiten. Maar je kun wel proeven, voelen, zien en horen. Iedere keer als je die te krappe schoenen moet dragen, heb je enorme pijn. Je hartslag versnelt, je begint te zweten maar je hebt niet het vermogen om duidelijk te maken wat er aan de hand is. Je verzorgers staan met lege handen. Ze zien misschien wel dat er iets speelt, maar wat?” Het zijn dit soort situaties die vaak leiden tot frustraties. Bij de cliënt, maar ook bij de omgeving. „Om mensen met een verstandelijke beperking toch een stem te geven, ontwikkelden we dit medische hulpmiddel. De HUME brengt emoties in kaart door middel van hartslag- en huidgeleidingmetingen. De metingen worden door AI omgezet in bruikbare informatie. Het idee is dat deze slimme toepassing zorgverleners vroegtijdig waarschuwt wanneer escalatie dreigt. Daarmee zorg je voor meer rust. Ook draagt onze vinding bij aan diagnostiek: achterhalen waar het probleem zit.”

Hulp van Rabobank
De HUME is inmiddels succesvol in gebruik genomen bij diverse zorginstanties. En dat was volgens Riegen niet gelukt zonder de hulp van de Rabobank. „Er was een flinke investering nodig”, vertelt hij. „We zijn heel dankbaar dat de Rabobank al in de beginfase is ingestapt met een Rabo Innovatielening, net als de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) overigens. Dat vertrouwen waarderen we enorm. Het heeft ons door de lastige startperiode heen geholpen. En nu zijn we klaar om door te stomen. Daar past ook nog groeifinanciering bij, die we nu zoeken. Binnen nu en vijf jaar willen we zo’n duizend mensen geholpen hebben met de HUME.

Ook op zoek naar informal investors?

Wil jij net als Mentech kapitaal ophalen voor jouw onderneming? Neem dan vooral contact met ons op of via moneymeetsideas@kplusv.nl.